Carry Slee schrijft beste boeken volgens Nederlander, Suzanne Vermeer de leukste

Bron: Boekensector Merkenonderzoek 2024

Van alle levende, Nederlandse auteurs wordt Carry Slee in 2024 het meest bewonderd om de kwaliteit van haar boeken. Haar werk wordt weliswaar ook als zeer ontspannend ervaren, maar op dit vlak scoort collega Suzanne Vermeer het hoogst, blijkt uit het Boekensector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Slechts twee kinderboekenschrijvers genieten op dit moment nationale bekendheid, laat het onderzoek zien.

Hoewel Carry Slee ook boeken voor volwassenen schrijft, dankt ze haar populariteit voornamelijk aan haar kinderboeken. De enige, andere kinderboekenschrijver die op dit moment nationale bekendheid geniet is Paul van Loon. ‘Nu de 92-jarige Jan Terlouw is verdwenen uit de lijst van kinderboekenschrijvers met nationale bekendheid, is er ruimte voor een nieuwe generatie om zich tot sterauteur te ontwikkelen. Het is wel aan te raden dat deze auteurs zich sterk profileren onder de jeugd én hun ouders. In de eerste plaats gebeurt dit natuurlijk met succesvolle boeken, maar ze moeten zich ook veelvuldig laten zien in de media, en dan vooral op televisie’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda.


Schrijvers met beste boeken

  1. Carry Slee
  2. Tommy Wieringa
  3. Saskia Noort
  4. Paul van Loon
  5. Adriaan van Dis


Leukste Nederlandse boeken zijn van de hand van de fictieve persoon Suzanne Vermeer

Dat een auteur ook zonder gezicht in de media succesvol kan zijn, bewijst Suzanne Vermeer. Niemand weet wie er achter dit pseudoniem schuilgaat, maar toch behaalt Vermeer de koppositie onder de auteurs met de leukste boeken. ‘Lezers voelen een sterke band met Suzanne Vermeer en vinden het een zeer sympathiek persoon. Het is de uitgeverij dus goed gelukt om een fictieve persoonlijkheid te creëren, die op topniveau kan concurreren met levende auteurs.’


Schrijvers met leukste, meest ontspannende boeken

  1. Suzanne Vermeer
  2. Carry Slee
  3. Paul van Loon
  4. Saskia Noort
  5. Simone van der Vlugt


Andere uitkomsten van het onderzoek:

  • Na jarenlange dalingen van de merkkracht, en daarmee het omzetpotentieel, in de Nederlandse boeksensector, is in 2024 sprake van een lichte stijging; bij ebook- en audioboekaanbieders en de boekenuitleen is de stijging het sterkst.
  • De Bibliotheek, Kobo en Storytel zijn de ebook-aanbieders met de sterkste uitstraling.
  • Gouden Griffel, NS Publieksprijs en P.C. Hooft-prijs zijn de favoriete boekenprijzen bij het Nederlandse publiek.
  • Kinderboekenweek, Boekenweek en Boekenbal zijn de enige evenementen in de boekensector met een nationale uitstraling.
  • Bol, Bruna en Primera hebben de sterkste naam onder de boekverkopers.
  • Wolters Kluwer, A.W. Bruna Uitgevers en Meulenhoff vormen de top drie van sterkste uitgeefmerken

Onderzoek onder 14.000 respondenten sinds 2010

Het Boekensector Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en wordt uitgevoerd door een professioneel onderzoeksbureau dat bijvoorbeeld ook verantwoordelijk is voor de marktonderzoeken van NOS en RTL. Het onderzoek heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende. Sinds 2010 zijn voor het onderzoek 14.000 respondenten in twee fasen ondervraagd. Eerst wordt de spontane bekendheid van de duizenden namen in de boekensector onderzocht. Daarna wordt voor de 50 spontaan bekendste namen navraag gedaan op 38 factoren: merkkracht (= gemiddelde van geholpen naamsbekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (17 factoren), aankoopintentie en groeiverwachting.

Het onderzoek heeft betrekking op alle Nederlandse auteurs (m/v), boekwinkel(keten)s en aanbieders van ebook-abonnementen, boekevenementen en -promotiecampagnes, illustrators/tekenaars/vormgevers voor boeken (m/v), literatuurprijzen, uitgeverijen en uitleners van boeken.

Boekensector Merkenonderzoek in de pers

RetailTrends, Is er nog toekomst voor de boekwinkel?, 17 augustus 2022

Max Vandaag, 88-jarige Dick Bruna mateloos populair, 14 juni 2016

nu.nl, Carry Slee meest populaire auteur, 8 oktober 2014

Marketing Online, Bol.com bekendste boekwinkel, 8 augustus 2012

Boekblad, Uitgeverijen zijn zwakke merken, 8 augustus 2012

Boekblad, Kluwer opnieuw sterkste uitgeefmerk, 7 augustus 2012